retsag.hu > Városunk > Képtár >  2012. Október 23.
Frissítve: 2012.10.25.
-
.
Megemlékezés az ’56-os forradalom 56. évfordulóján

Október 23-án a Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében került megrendezésre nemzeti ünnepünk alkalmából a városi ünnepség.
A műsorban elsőként a Mikszáth Kálmán Szakközépiskola rétsági tagozatának diákjai emlékeztek meg egy zenés irodalmi összeállítással a forradalmi eseményekről.
Ez követően Mezőfi Zoltán polgármester úr és Balla Mihály országgyűlési képviselő úr mondott ünnepi köszöntőt.
Hagyományosan e jeles napon kitüntető címeket adományoz a képviselő-testület. Idén Dósa Lászlóné és Ferencsik Vincéné, a Polgármesteri Hivatal dolgozói, valamint Partos Gáborné, az Általános Iskola pedagógusa kapta meg a Város Szolgálatáért; Deme Bálint és Zachar Krisztián diákok az Év Rétsági Tanulója elismerést.
A megemlékezés egy tehetséges rétsági fiatalember, Szájbely Zsolt szavalatával folytatódott; színpadra lépett, s a közönséget elbűvölte profizmusával a Kereplő Gyermek Néptánc Együttes két kiváló szólótáncosa: Mezőfi Zsófia és Deme Bálint; majd Majer Szilvia tanárnő fuvolajátékával kísérve az Ékes Énekegyüttes tagjai: Pfaff Csenge, Jóni Anita, és tanáruk, Simon Katalin meghitt, az ünnep hangulatához könnyfakasztóan illő népdalcsokrával zárult az est.

Részlet a kitüntetettek méltatásából:

Rétság Városi Önkormányzat képviselő-testületének 216/2012. számú határozata alapján a „Város Szolgálatáért” elismerő címet adományozza: Dósa Lászlóné ügykezelő részére.
Dósa Lászlóné 1994. májusától a Polgármesteri Hivatalban, mint ügykezelő látja el feladatait. Az elmúlt 18 évben az ügyfelek megelégedésére végzi tevékenységét. Munkaköri kötelezettségein túl is szívén viseli a rétsági lakosok ügyes-bajos dolgait, azokban kérésre mindig segítséget nyújt, Legyen az civil szervezet, lakossági kérelem vagy közüzemi probléma. Amennyiben azt hivatali feladatainak ellátása igényli munkaidején túl is, vagy akár szabadnapon is rendelkezésre áll. Szolgálatkészségét munkatársai, a város intézményei és a hozzá forduló lakosok is ismerik. A Polgármesteri Hivatalban „csak” 18 évet töltött, de munkahelye soha nem esett Rétságon kívül.

Rétság Városi Önkormányzat képviselő-testületének 216/2012. számú határozata alapján a „Város Szolgálatáért” elismerő címet adományozza: Ferencsik Vincéné pénzügyi ügyintéző részére
Ferencsik Vincéné érettségi után a helyi ÁFÉSZ-nál kezdett dolgozni, majd kis kitérőt tett Rétságon a vállalkozói szférába. Ezt követően a Polgármesteri Hivatalhoz tért vissza. 1996. februárjától a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportjánál dolgozik. Pénztárosként folyamatos kapcsolatban volt az önkormányzat intézményeivel, valamint a Hivatal ügyfélkörével. Emberséges, együttérző köztisztviselőként igyekezett mindig segítséget nyújtani nem csak munkatársainak, hanem a rászorulóknak is. Szakmai segítségnyújtására az intézmények dolgozói is mindig számíthattak.

Rétság Városi Önkormányzat képviselő-testületének 216/2012. számú határozata alapján a „Város Szolgálatáért” elismerő címet adományozza: Partos Gáborné pedagógus részére
Partos Gáborné 1984-től, azaz 28 éve folyamatosan a Rétsági Általános Iskola pedagógusa. Földrajz-testnevelés szakos általános iskolai tanárként mindig naprakész szakmai-pedagógiai és módszertani ismeretekkel gazdagodva nevelte-oktatta tanítványait, készítette fel versenyekre, utazott velük és örült sikereiknek. Több, országos versenyen kiváló helyezett tanulót segített hozzá kézilabdázásban, atlétikában egyéni eredményeikhez. Nagy aktivitással veszi ki részét az esélyegyenlőség, a környezeti kultúrára nevelés, a mindennapos testnevelés megvalósulásának feladataiból. Önképzéssel és számos továbbképzési lehetőséggel élve fejlesztette pedagógiai tudását. Osztályfőnöki tevékenysége is jelentős. Mind a diákokkal, mind a szülőkkel megtalálta a megfelelő hangnemet, amely következetesen rend és rendszerszemléletű, tiszteletre nevelő és azt elváró jellegű. Neve és küldetése a város életében is ismert, a sport, a környezeti kultúra terén számottevő jelentőségű. Nemcsak az itt élő gyerekek, hanem a város egésze érdekében dolgozott az értelmes élet és hasznos szabadidő kihasználása érdekében. 2004-ben Az év pedagógusa címet kapta a Cserhát-Takarék a Szakemberekért Alapítványtól, 2005-ben pedig Emléklap a diáksportért oklevélben részesült a Magyar Diáksport Szövetségtől.

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete 217/2012. számú határozatával „Az Év Rétsági Tanulója” elismerő címet adományozza: Deme Bálint volt 8. osztályos tanulónak
Deme Bálint jó tanuló, jó magviseletű diák, az osztály aktív tagja volt. A közösségi feladatokból is kivette a részét. A Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia csapatát gazdagította két éven keresztül. 2011-ben országos I. helyezést, 2012-ben országos IV. helyezést értek el. Ebben az évben ő volt a csapatkapitány, mert a többi tag alsóbb osztályból került ki, így a csapat összefogása is az ő feladata volt. A Nagy Vagy országos TV-s vetélkedőn családjával együtt segítette az iskolát a jó szerepléshez. Tanulótársai, tanárai tisztelik, szeretik kedves, de komoly hozzáértését. Mindenkivel szemben barátságos, megértő és segítőkész.

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete 217/2012. számú határozatával „Az Év Rétsági Tanulója” elismerő címet adományozza: Zachar Krisztián sportolónak
Zachar Krisztián fiatal kora ellenére immár tizenegy éve űzi a kyokushin karate sportágat. Négy éves korában kezdett el edzeni Balassagyarmaton. Öt éves volt mindössze, amikor 2002-ben az első versenyen elindult, de ennek ellenére harmadik lett a korosztályában. Azóta számos versenyen szerepelt. 2008-ban megnyerte a diákolimpiát. Idén márciusban Barcelonában járt az Európa Bajnokságon, ahonnan bronzéremmel tért haza. A rá következő héten pedig Prágában versenyezett, és szintén harmadikként állt a dobogóra. A nemzetközi versenyek sok elfoglaltságot jelentenek számára. Mindezt úgy, hogy Vácon tanul az I. Géza Király Szakközépiskolában. Elég nehéz összeegyeztetni a tanulás utáni edzéseket. Sportsikereit, kitartását jól jellemzi, hogy a közelmúltban vizsgázott első danra, azaz a fekete övre. Húsz küzdelmet kellett megvívnia nagyobb fokozatú sportolók ellen. A lényeg az állva maradás volt. Sok lemondásból áll az élete, de a kitartás meghozta a gyümölcsét. Céljai között szerepel, hogy szeretne kijutni Japánba a Világkupára.

-
Linkajánló a témához
A rendezvény plakátja >