retsag.hu > Városunk > Képtár >  1956 60. évfordulója
Frissítve: 2016.11.08.
-
-
-
Rétságon is méltóképpen emlékeztünk 
az 1956-os eseményekre

1956. október 23-án a budapesti eseményekkel kezdődött a magyar nép diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás elleni fegyveres felkelése. 1956. október második felében a kommunista diktatúra ellen - főleg az egyetemi diákság részéről - országszerte meginduló tiltakozások október 23-án Budapesten válnak forradalmi tömegmozgalommá.  A forradalmat majd a szovjet csapatok fegyverrel fojtják vérbe, melyet a hatalomra emelt Kádár-rezsim megtorlása követ.

Rétságon már október 23-a előtt elkezdődtek a megemlékezések, mivel a helyi könyvtárban október 18-án könyvbemutatóra került sor, ahol a szerző, Szűcs Béla Albert: Magyar szívvel – szovjet uniformisban c. könyvének bemutatójára került sor. A könyv kb. 70 oldalon taglalja a rétsági laktanyában lévő életet, személyes élményekkel fűszerezve. Külön kitért könyvében Pálinkás Pallavicini ezredesre, aki akkor honvéd őrnagyként szolgált a rétsági laktanyában. A házigazda Jávorka János nyugállományú ezredes volt, de megtisztelt bennünket Dr. Petrasovits Anna is jelenlétével, aki a könyvvel kapcsolatban az akkori eseményeket, valamint a jelen ezzel kapcsolatos gondolatait osztotta meg a közönséggel.

Október 23-án vasárnap, este 18,00 órakor a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében az ünnepi megemlékezés kapcsán ünnepi beszédet mondott Hegedűs Ferenc polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő. A Kereplő Néptánc Egyesület most is egyedi koreográfia szerinti előadást tartott, melynek nagy sikere volt. Az estet egy verses, zenés, táncos összeállítás követte „1956 a Szabadság Napja” címmel.

Október 30-án vasárnap délután, a Felsőpetényben lévő délelőtti Mindszenty megemlékezést követően, Rétságon folytatódott az ünnepség. Kora délután a laktanya területén koszorúzták meg Mindszenty bíboros emlékművét és Pálinkás Pallavicini ezredes kopjafáját. Délután egy új emlékmű avatására került sor, mely mindkét jeles személyiségnek monumentális emléket állít. A Babusa János művész által készített szoborcsoport a 2-es főútról is tökéletesen látható helyen került elhelyezésre. Ebből az alkalomból neves személyiségek és szervezetek helyezték el koszorúikat, méltó ünnepi program keretében.  Az egyház képviseletében Beer Miklós váci megyéspüspök, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Kun Szabó István vezérőrnagy volt jelen, ők leplezték le a szobrokat. Az ünnepségen részt vettek a Pallavicini család tagjai, az olasz és amerikai nagykövetség vezető tisztségviselői, megyei vezetők, az 1956-os Szabadságharcosok Világszövetségének képviselői, polgármesterek, és Rétság város vezetői, lakosai.  


Városi Művelődési Központ és Könyvtár
-
Linkajánló a témához:
     A retsag.net kistérségi hírportál képes beszámolója a könyvbemutatóról »
     A retsag.net kistérségi hírportál képes beszámolója az október 23-i ünnepségről »
     A retsag.net kistérségi hírportál képes beszámolója az október 30-i megemlékezésekről »