retsag.hu > Városunk > Képtár > Megemlékezés az 1848-49-es forradalomról
Frissítve: 2021.03.16.
-
-
Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, ami egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. A bécsi forradalom hírére a pesti fiatalok a cselekvés útjára léptek. Reggel a Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. Először az egyetemeket járták végig. Lefoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét, és kinyomtatták a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot. A Nemzeti Múzeum előtt nagygyűlést tartottak. A pesti városháza elé vonultak és a városi tanáccsal elfogadtatták a tizenkét pontot. Megalakult a Közbátorsági Bizottmány. Elnöke Irányi Dániel lett. A tömeg Budára vonult, hogy a Helytartótanács engedje szabadon a sajtóvétség miatt fogva tartott Táncsics Mihályt, és engedélyezze a Nemzetőrség szervezését. A tömeghez ekkor már csatlakozott Nyáry Pál, Klauzál Gábor és a liberális nemesség más képviselői. Táncsicsot lelkes diadalmenet kísérte Pestre.  Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

A művelődési központ előtti emléktáblánál az emlékezők saját időbeosztás szerint helyezték el koszorúikat a járványügyi szabályok betartása, az egymásra figyelés, vigyázás érdekében.

Az emlékezés már március 12-én, pénteken elkezdődött. Elsőként a Városi Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói helyeztek el koszorút az emléktáblánál, majd később a Városi Nyugdíjas Klub és a Hunyadi Nyugállományúak Klubja hozott koszorút. Hétfőn folytatódott az egyéni megemlékezés, ahol Mezőfi Zoltán polgármester és Sági Alex gyújtottak gyertyát. Köszönjük mindazoknak, akik nevét nem említjük, de tiszteletüket tették az emléktáblánál. Reméljük, jövőre együtt emlékezünk.

Az intézmény bejáratánál kihelyezett hirdetőtáblákon március 12-től megtekinthető a „Vésd föl ezt a nagy napot” című, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére hirdetett fotópályázat legjobb fotói.

A Rétsági Televízió az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére műsort készített "Millió kar fonódjon egybe" címmel. Az ünnepi összeállítást a Petőfi Musical Stúdió "Szabadság, szerelem" című műsora követte. 

Városi Művelődési Központ és Könyvtár 
 
 
 
-
Linkajánló a témához: