retsag.hu > Városunk > Képtár >Az emlékezés fáklyái 2022
Frissítve: 2022.11.12.
-

-
Az emlékezés fáklyái

Idén, 2022. október 21-én került megrendezésre az 1956-os eseményeket felelevenítő városi megemlékezés.

A délelőtti órákban, a művelődési központ színháztermében került sor a Rétsági Általános Iskola tanulóinak műsorára, akik szavalatokkal és táncos előadással emlékeztek történelmünk fontos eseményére. Műsoruk valóban csodálatos volt, s méltó a forradalom emlékéhez. Külön köszönet illeti felkészítő tanáraikat, Saliga Nikolettet, Ivanicsné Hugyecz Máriát és Simon Katalint.

Aznap este, egy nem szokványos városi megemlékezés zajlott az ’56-os hőseink előtt tisztelegve.

Este 18 órától, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár bejárata előtt mondott beszédet Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere. Történelmi adalékokkal színezett szavai hidat képeztek a múlt és a jelen között, beszélt az emlékezés fontosságáról, és felelevenítette az 1956-os eseményeket, párhuzamot vonva a jelenkor történelmi eseményeivel.

Ezt követően a Rétsági Általános Iskola három tanulója, Lukács Domonkos, Rákóczi Benedek és Tóth Máté adták elő ünnepi műsorukat, nagy lelkesedéssel, igazi átéléssel, megemlékező előadásuk maradandó élménnyel gazdagította a jelenlévőket.

A nívós műsor után a jelenlévők kézbe foghatták az előre elhelyezett fáklyákat, vagy mécseseket, s meggyújtva őket elindultak a Mindszenty-Pallavicini emlékszobor felé, hogy ott róják le tiszteletüket. A menet izzó tűz-kígyónak tűnt a hideg, októberi estében, s a szoborhoz vezető úton, nem csupán a fáklyák, de az összetartozás melegsége is fűtötte a lelkeket.

Az emlékműhöz érve, Jávorka János, Rétság város alpolgármestere köszöntötte a megemlékezőket, ezt követően elhelyezésre kerültek az emlékezés és tiszteletadás fáklyái. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Rétsági Polgárőr Egyesületnek, hogy biztosították a menet zavartalan útját a szoborig.

Városi Művelődési Központ és Könyvtár 
 
-
Linkajánló a témához: